Dlaczego zdrowa woda jest tak ważna?

Dlaczego zdrowa woda jest tak ważna?

Niezwykłe właściwości zdrowotne wody oczyszczanej w naczyniach miedzianych znane są już od tysięcy lat. Wiele na ten temat mówi również indyjska nauka – Ayurveda. Jaki wpływ na nasze zdrowie ma korzystanie z naczyń miedzianych? Czy miedź jest sprzymierzeńcem dbania o urodę? Poniżej garść najważniejszych informacji:

 

Miedź a zdrowie:

  • Wspomaga pracę układu pokarmowego
  • Wspomaga funkcjonowanie nerek i wątroby
  • Wspomaga pracę mózgu
  • Wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego
  • Zwalcza stany zapalne (w tym reumatoidalne zapalenie stawów)
  • Zwalcza wolne rodniki odpowiedzialne za tworzenie komórek rakowych
  • Zapobiega niedokrwistości
  • Sprzyja zachowaniu równowagi kwasowo-zasadowej
  • Ma działanie oligodynamiczne (tj. zwalcza bakterie i wirusy)

 Miedź a uroda:

  • Ujędrnia i nawilża skórę
  • Opóźnia proces starzenia
  • Przyspiesza spalanie tłuszczu
  • Przyspiesza gojenie się ran
  • Działa leczniczo na trądzik
  • Poprawia koloryt włosów, skóry i paznokci

Dobra woda to podstawa

 

Bez wody my, ludzie, nie istniejemy. Bez dobrej wody nasz organizm nie jest w stanie prawidłowo funkcjonować. Dlatego tak ważna jest jakość podstawowego płynu, który spożywamy każdego dnia. Dobroczynna rola wody jest nie do przecenienia. Poniżej 10 najważniejszych funkcji, które spełnia dla naszego organizmu:

 

  1. Woda pozbywa się toksyn, których każdego dnia dostarczamy naszemu organizmowi. Bez prawidłowego nawodnienia, to, co spożywamy staje się dla nas zagrożeniem. Już codzienne picie kawy, herbaty, czy słodzonych napojów skutecznie zaśmieca nasz organizm. A napoje to przecież niewielki procent tego, co należy „wypłukać” z siebie podczas całego procesu odtruwania ze spożycia szkodliwych substancji! 
  2. Woda dostarcza substancje odżywcze tam, gdzie ich potrzeba.
  3. Woda przyjmowana w odpowiednich ilościach reguluje perystaltykę jelit.
  4. Woda wspomaga pracę nerek – największego filtra w naszym organizmie. Jeśli praca nerek zawodzi, automatycznie rzutuje to na stan krwi, moczu, wątroby. Zależność jest prosta – brak odpowiedniego nawodnienia uniemożliwia prawidłową pracę nerek.
  5. Woda jest podstawowym i naturalnym środkiem konserwującym nasze stawy.
  6. Woda dba o prawidłową regulację temperatury ciała.
  7. Woda przyswajana w odpowiednich ilościach to podstawa przy profilaktyce antynowotworowej. Badania prowadzone przez angielskich naukowców pokazały, że u kobiet dbających o prawidłowe nawodnienie, zmniejsza się ryzyko zachorowania na raka piersi aż o 79%! Z kolei badanie nadzorowane przez amerykańskich uczonych dowodzi, że picie przez kobiety więcej niż 5 szklanek wody na dobę minimalizuje o 45% ryzyko zachorowania na nowotwór jelita grubego.
  8. Woda pita w optymalnych dawkach opóźniania procesy starzenia.
  9. Woda pomaga zwalczyć problem zatrzymywania wody w organizmie. Nasze ciało zatrzymuje w sobie wodę, dając w ten sposób sygnał, że brakuje mu nawodnienia. Obrzęki dłoni czy nóg zaczynają znikać, gdy uzupełnimy niedobory płynów. Wówczas komórki w naszym ciele rozluźnią się i zaczną wykonywać swoje zadania bez konieczności zatrzymywania wody.
  10. Woda pita regularnie i w odpowiednich ilościach poprawia pracę mózgu. Zaledwie 2% niedoboru wody powoduje trudności z koncentracją, nauką i przyswajaniem nowych treści.

Powyższa lista jest dowodem na to, że bez odpowiednich dawek wody nasz organizm nie ma możliwości prawidłowego funkcjonowania. W tym miejscu należy również powiedzieć sobie jasno, że jakość wody ma równie istotne znaczenie, co konieczność jej codziennego wypijania.

 

Czy w ogóle możliwe jest, aby w XXI wieku dysponować jakościowo dobrą, tanią i zarazem smaczną wodą?

 

Cóż, media masowego przekazu bombardują nas reklamami niezliczonej ilości wód mineralnych. Półki sklepowe uginają się od plastikowych butelek różnych producentów wody. W teorii więc mamy wybór. Tylko cóż z tego, że możemy wybrać objętość opakowania i jego kolor, skoro 90% wód dostępnych w sprzedaży jest zapakowana w plastik? Kupując tego typu produkt, musimy mieć pełną świadomość, że razem z wodą spożywamy mikrocząsteczki plastiku, a wraz z nimi:

–  Groźny bisfenol A (BPA) zaburzający gospodarkę hormonalną, „podszywający” się pod estrogeny. Podstępny bisfenol A ma wpływ na zmianę nawet 200 genów, w tym: odpowiedzialnych za wzrost i regenerację niemal każdej tkanki i każdego narządu w organizmie. Przecież estrogen (pod który podszywa się bisfenol A) ma wpływ na rozwój płodu i początek dojrzewania komórek, dlatego jest szczególnie niebezpieczny dla kobiet w ciąży i małych dzieci!

– Trójtlenek antymonu wykorzystywany także do produkcji szkła i ceramiki (jako środek zmętniający).

– Formaldehyd (powstaje w wodzie butelkowanej na skutek połączenia zawartych w niej cząstek organicznych i używanego do dezynfekcji ozonu), którego spożywanie powoduje zmęczenie, stres oksydacyjny i zaostrza stany zapalne.

– Związki węgla osłabiające układ immunologiczny, wywołujące kilka rodzajów nowotworów.

 

Badacze niemieccy znaleźli ponad 24.000 składników toksycznych w wodzie przechowywanej w plastikowych butelkach. Biorąc pod uwagę ilość szkodliwych substancji zawartych w wodzie zapakowanej w plastik oraz to, że przyczyniamy się znacznie do zanieczyszczania środowiska produkując odpady – mówimy tej możliwości stanowcze NIE!

 

Alternatywą dla wody z plastikowych butelek wydają się być filtry dzbankowe wykorzystujące filtr węglowy. Tu z kolei trzeba wziąć pod uwagę fakt, że taki filtr jest w stanie oczyścić wodę z bakterii, ale wypłukuje z niej również działające zbawiennie na organizm mikro i makroelementy. Woda pita z dzbanka filtrującego będzie więc obiektywnie czysta, ale zupełnie bezwartościowa. To nie tego łaknie nasz organizm.

 

Szczęśliwie najlepsze rozwiązania podsuwa mądrość naszych przodków i sama natura. Już w Starożytnym Egipcie do oczyszczania wody używano prostej i skutecznej metody – wlewano ją po prostu do naczynia z miedzi! Ten niezwykle prosty zabieg sprawia, że woda stojąc 12 godzin np. w miedzianym kubku, zostaje oczyszczona z bakterii, zarazków, drobnoustrojów, glonów, chloru i bardzo wielu innych szkodliwych dla zdrowia substancji.  Jednak – w przeciwieństwie do tej z dzbanka filtrującego – nie będzie jałowa. Naczynie miedziane wzbogaci wodę w mikro i makroelementy, woda będzie miała zarówno walory smakowe i odżywcze. Dodatkowo, wzbogacona o jony miedzi, wspomoże usuwanie metali ciężkich (rtęci i ołowiu) oraz uzupełni deficyty miedzi w organizmie.

Dbałość o zdrowie i prawidłowe funkcjonowanie każdy z nas powinien zacząć od spożywania wody – w odpowiednich ilościach i dobrej jakości.  Czysta, zdrowa woda jest najlepiej przyswajana przez organizm. Podarowując sobie codzienną porcję odżywczego, płynu robimy jeden z najważniejszych kroków w stronę zdrowego życia. Zawierzając wiedzy i mądrości naszych przodków, pijmy wodę z certyfikowanych naczyń miedzianych. Nasz organizm z pewnością odwdzięczy!

 

Miedź miedzi nierówna, czyli o jakości miedzianych naczyń

 Jeśli zdecydujemy się nabyć miedziane naczynia do oczyszczania i uzdatniania wody, przed dokonaniem zakupu koniecznie trzeba sprawdzić procent zawartości miedzi znajdujący się w oferowanym produkcie. Niezwykle istotne jest to, by miedź użyta do produkcji dzbanków, kubków czy butelek nie była połączona z innymi metalami. Może to bowiem powodować reakcje alergiczne. Najlepiej, jeśli naczynie miedziane składa się przynajmniej w 98% z certyfikowanego materiału. Uważajmy na wyroby, których etykiety podają domieszki cyny, niklu, czy aluminium. Niektóre fabryki wykorzystują w swoim procesie produkcji nawet rakotwórczą rtęć. Niestety w wyrobach chińskich metale szkodliwe dla zdrowia są powszechnie stosowane, a zawartość miedzi w takich naczyniach plasuje się na poziomie od 50% do maksymalnie 70%. Dlatego tak istotne jest, aby naczynia miedziane kupować od sprawdzonego producenta, który dysponuje odpowiedni certyfikatem jakości produktów. Tak naprawdę tylko kilka fabryk na świecie zajmujących się wyrobami miedzianymi jest w stanie zagwarantować odpowiednio wysoką jakość towaru.

Naczynia z miedzi powinny służyć przez dziesiątki lat,  więcej niż jednemu pokoleniu. Użycie właściwego materiału do produkcji, odpowiednia grubość ścianek, dbałość wykonania – wszystko to składa się na komfort i gwarancję długiego użytkowania.

Naczynia miedziane są niezwykle atrakcyjne wizualnie. Pamiętajmy jednak o tym, że mają do spełnienia ważniejszą funkcję niż estetyczna. Miedź jest metalem żywym, reaguje na to, czym ją potraktujemy. Wraz z upływem czasu, czy choćby w odpowiedzi na jakość powietrza, którym się otaczamy – miedź utlenia się, a na jej powierzchni pojawiają się plamki. To nie jest wada! Dzięki temu zyskujemy pewność, że nasze naczynie jest wykonanego z naturalnego materiału, bez domieszek. Aby móc dłużej cieszyć się wizualnym walorem dzbanka, kubka czy butelki miedzianej, pamiętajmy o poświęceniu kilkudziesięciu sekund na właściwe oczyszczenie produktu.

W Bangalore, oferujemy wyłącznie miedziane naczynia wykonane z naturalnego surowca, najwyższej jakości. Zawierzając mądrości starohinduskiej Ayurvedy, z całą mocą rekomendujemy picie wody uzdatnionej wcześniej przez miedziany kubek czy butelkę. To najstarszy, a zarazem najprostszy sposób na zachowanie energii witalnej, zdrowia i urody. Wszystkie naczynia miedziane Bangalore to inwestycja na lata. Inwestycja, która może dla wielu może okazać się kamieniem milowym na drodze do lepszego samopoczucia.

Decydując się na naczynia z miedzi bądźmy więc wymagającym klientem! Chodzi przecież o to, co mamy najcenniejszego – nasze zdrowie!